Strømprisen

Du kan selv velge strømprisen. Dette er den delen av strømregningen som du har full kontroll over. De fleste bruker tre forskjellige avtaler: spotpris, variabel pris og fast pris.

Spotpris er ofte kalt markedspris fordi den reflekterer prisen på Nord Pool børsen og et tillegg. Tillegget varierer fra leverandør til leverandør og er en viktig del av hvorfor strømprisen varierer fra selskap til selskap. Markedspris gir billig strøm over tid. Du betaler når prisen går opp og betaler mindre når prisen går ned.

Variabel pris eller standard variabel pris som den vanligvis heter er ofte bruk. Her følger også prisen markedet med en forsinkelse på 14 dager. Dette gir kjøperne litt forvarsel når prisene endrer seg. Denne gir litt mer trygghet enn markedsprisen, som noen finner beroligende.

Fastpris er en avtale hvor du betaler en fast pris per kWh hver måned. Avtalen er spikret over tid og begrenset til en viss periode. Denne avtalen er ikke billigst, men den gir trygghet.

Hvordan bytte strømleverandør?

Det er ikke noe vits å være lojal mot en strømleverandør. Er strømmen billigere et annet sted er det bare å bytte til en billig strømleverandør. Det er veldig enkelt å bytte leverandør. Det tar et par tastetrykk. Det er viktig at du bytter strømleverandør ofte slik at du unngår å sitte i dyre avtaler som koster deg mer enn det du trenger å betale. Byttet skjer ved at du tar kontakt med din nye leverandør og sier at du vil bruke de. De fikser resten.