Tatoveringens historie oppdatert: Fjernet urbefolkningen tatoveringer?

Innlegget er sponset

De fleste er klar over at tatovering er en gammel skikk som vikingene benyttet seg av. Nylig ble det bevist at tatoveringer kan dateres så lang tilbake som 5000 år. Men hva med tatoveringsfjerning? Var dette også noe urbefolkningen drev med for tusenvis av år siden?

Nyere forskning viser at dette også var et fenomen som forekom allerede i den forhistoriske tidsepoken. Allerede blant egypterne er det funnet det som kan regnes som primitive forsøk på å fjerne tatoveringer slik som det beskrives her.  

Et uttrag av en forskningsartikkels abstract, Basics in Dermotoglogical Laser Applications, kan vi lese følgende uttdrag

The first evidence of tattoo removal attempts was found in Egyptian mummies, dated to have lived 4,000 years BC. Ancient Greek writings describe tattoo removal with salt abrasion or with a paste containing cloves of white garlic mixed with Alexandrian cantharidin.

Dette er altså i tråd med det lek folk innen området har antatt i mange år. Derfor kan det agrumenteres for at dette er et hull i tatoveringens historie.

Tatoveringsfjerningens moderne historie

I nyere tid var tatoveringsfjerning å skrape eller sandblåse huden ned til hudlaget hvor pigmentene lå, for så å la huden gro. Metoden var svært smertefull og kunne i visse tilfeller føre til arrdannelse.

I 1967 begynte folk som jobbet med fjerning av tatovering å bruke laser. Allerede da ble Ruby og NdYag brukt til å fjerne tatoveringer i de dypere hudlagene slik som i dag. Forskjellen fra i dag, var dog at laserteknologien på den tiden var svært begrenset i forhold til i dag. De hadde ikke kortpulset laserteknologi. Derfor var både arr og pigmentskader et faktum.

Først på 90-tallet ble teknologien merkbart bedre. Disse laserne lignet på det vi tar som en selvfølge i dag med blant annet kortpuslet laser.

Omsider kom Q-Switched nanosekunds lasere som de fleste klinikker bruker i dag. Nanosekunds-lasere har vært bransjestandarden helt frem til i 2014. Det året kom pico-sekundlaserene, noe som ble en revolusjon for tatoveringsfjerningsbransjen. Med Synosure Picosure etterfulgt av den enda bedre Syneron Candela Picoway tok tatoveringsfjerning av i Norge for fullt.