Det finnes veldig mange forskjellige begreper når man snakker om forbrukslån. Nedenfor går vi igjennom disse begrepene for deg slik at du har en oversikt over begrepene og vet hva de betyr. Ord og begreper kan være helt avgjørende for hva som skjer med deg og din økonomi. Pass deg slik at du ikke faller inn i noe som du ikke klarer å komme deg ut av. Et forbrukslån er en stor økonomisk forpliktelse som gjør at du får det verre en det du kanskje ville ha fått om du ikke gjorde det. Her er det også viktig for deg å gjøre ting bedre. Har du kommet i en vanskelig situasjon så er det viktig at du bruker situasjonen til å forbedre deg.

Tar du opp et lån for å gjøre din situasjon bedre er det fult mulig og en smart måte å gjøre noe på. Pass deg slik at du ikke havner i situasjoner som gjør at du på aller beste måte får deg ille. Den ille delen av et lån kalles for rente. Vi tar en titt her på hvor mye renten er på eller i hvert fall hva slags begreper renten bruker.

Effektiv rente

Det viktigste å vite når du tar opp lån er hva den effektive renten er for noe. Mange liker å snakke om alle mulige faktorer ved lån og forbrukslån, men effektiv rente er nummer 1. Hva betyr så effektiv rente? Effektiv rente er summen av alle kostnader som er forbundet med lånet. Denne renten inkluderer rentekostnad, alle mulige gebyrer, oppstartsgebyr og annet. Det er ikke uvanlig at vi snakker om en rente på 1% mer når effektiv rente kommer i spill. Det er med andre ord en stor forskjell i pris mellom den effektive og den nominelle renten. Trenger du litt mer hjelp for å forstå forskjellen er det mye informasjon om dette på nett. I den grad det hjelper på å bruke nettet.

Når det kommer til forskjellene er det egentlig mer viktig å vite hvor mye denne skiller seg fra andre. Trenger du hjelp så er det viktig at du tar tak på best mulig. Dette kan du gjøre ved å sammenligne renter med andre bankers renter. Da vil du raskt se hvem og hva som er billigst.

Nominell rente

Den nominelle renten er den alle banker liker å vise til når de reklamerer for billig forbrukslån og andre lån. Denne renten er den renten bankene tar betalt for å låne deg penger. Den nominelle renten inkluderer ikke noe annet enn kun kostnaden på pengene du låner. Denne renten er derfor alltid lavere (eller noen ganger den samme) som den effektive renten. Er du interessert i rente er det alltid gøy å finne den laveste renten. Ulempen er her at du kun finner den renten som er lavest uten kostnader, som for oss ikke er det viktigste. Vi vill jo ha med alle forskjellige typer kostnader.